Sunday, March 21, 2010

KeMbaRa Di BuMi MaaHad...(2)
























Setelah penat melangkahkan kaki ini....



Aku ditempatkan olehNya di Maahad Muhammadi Tumpat(MMT)...Aku keliru,aku merintih..kenapa aku dicampakkan disini..jauh dari sahabat-sahabatku...tanpa memikirkan apa hikmah yang bakal tiba...Pada mulanya..aku memang rasa tak senang..dengan suasananya yang begitu lain sekali..kelainannya diMMT, ada kaum adam..disebabkan oleh itu..aku rasa sungguh lain pada mulanya..adakala aku terasa malu untuk melangkahkan kaki..namun hanya itulah kudratku..hanya mampu memohon kekuatan dariNya..


Aku tidak akan kalah pada diriku..aku bangkit,bersemangat..dan alhamdulillah..aku mendapat kekuatan dari yang Maha Esa..Aku mula menceburi Badan Dakwah..Kaunseling..untuk menambahkan lagi keimanan dan keyakinan diriku buat bekal di hari kemudian ..Disinilah aku mula belajar erti ukhuwwah,perjuangan kehidupan yang lebih mendalam..aku dilatih untuk menjadi pemimpin yang terbaik..Sungguh berat memikul tanggungjawab seorang pemimpin..
ku terfikir sejenak..ia mungkin hanya secebis tanggungjawab dan perjuangan rasulullah..Subhanallah..rasa rindu untukmu rasulullah akan ku abadi kan dalam diriku..menjadi semangat untuk ku melabuhkan cintaku Pada Penciptamu ya Rasulullah...


Perjuanganku bukan keseorangan..tapi aku seiring dengan sahabat-sahabatku..Aisyah,Syu,husna,nadia,k.jah,Hanis,Anis,Qimah,RahimahA,B,bad,Nor,ruby dan tidak ketinggalan sahabatku yang lain..Aku sayang pada kalian semua..walau lautan api perlu kurenangi,walau rimba belantara perlu ku jejaki..aku tidak akan lupakan persahabatan yang begitu indah ini...ternyata inilah hikmahnya..


Tidak lupa juga sahabat senior-seniorku yang sentiasa melemparkan kata-kata semangat..membantuku dalam membangunkan sebuah Organisasi..terima kasih tidak terhingga yang mampu ku ucapkan untuk kalian semua..Teristimewa guru-guru yang sangat aku rindui keletahnya..Ya Allah,Aku mohon agar mereka-mereka yang aku sayangi..dapat bersama-sama mengecapi syurgaMu Ya Allah..amiinn...


Sungguh,seandainya dunia tiada warna tetapkan ku kagumi...indah maya alam ciptaanNya..kudratNya ku akui..Namun jalin warna zahirlah sang pelangi..yang menutup mendung menampak seri..


suka duka ku bersama teman-teman tak akan ku persiakan..itulah erti kehidupan ada pahit manisnya,,jika kehidupan ini diciptakan manis sahaja,,mungkin tiada serinya..tiada juga pengajarannya..


itulah..perjalanan suka duka yang telah ku lalui dibumi Maahad..Saat-saat indah ini tak mampu ku beli..dan tak ternilai untuk dijual...Kasih ini sudah menjadi fitrah..
Ingatlah Wahai teman..akukan sentiasa disini..terus mendoakan kebahagiaanmu..

Aku berharap apa yang kita lalui memberi 1001 makna dalam diari kehidupan kita...


Terima kasih kerana sudi menjadi separuh dari hidupku..

No comments:

Post a Comment